Olika grenar i motorsport

Motorsport är ett brett samlingsnamn för olika typer av motordrivna sporter. Inom Riksidrottsförbundet (RF) är dessa uppdelade i specialidrottsförbund. De grupperna är Bilsportförbundet, Motorcykel- och Snöskoterförbundet och Racerbåtförbundet. Dessutom kan även Flygsportförbundet räknas in i den genren. Varje förbund delar sedan upp sina olika sporter i kategorier. Motorsport utövas i alla element, på mark, i luften och på vatten.

Av olika grenar i motorsport är F1 den mest spektakulära

Tre motorsporter med stort publikintresse

Av olika grenar i motorsport är dessa de stora: Formel 1 med cirkusen Grand Prix är den största specialgrenen sett till prispengar, sponsoravtal och därtill hörande ekonomi. I Sverige är rally den mest publika där publiken uppgår till flera tiotusen längs vägarna i skogar, på bana och i stadsmiljö. Elitserien för speedway är den liga som drar flest åskådare efter fotbollens och ishockeyns två högsta divisioner.

I olika grenar i motorsport körs tävlingarna på landbacken och is med två hjul, fyra eller band och skidor med snöskoter. Motorcyklar av olika typer är motocross, trial, racing och speedwaycyklar både på grus och is (isracing). Bilarna kör rally, racing, formelbilar och radiostyrd bilsport. Inom dessa kategorier finns olika inriktningar som exempelvis standardbilar, rallycross och folkrace.

Unga förare utan körkort får licens

I motorsport kan även unga förare få köra fordon trots avsaknad av körkort. Så länge aktiviteterna utövas på avlyst mark tillåts killar och tjejer köra gokart och motorcyklar i träning och tävling. Även äldre personer har sin nisch i veterantävlingar, främst inom bilsporten. Uppvisningar och defilering lockarockså många ekipage där många av förarna är gamla i gamet. Så motorsport är verkligen en sport för alla åldrar.

Stora som små och även kungligheter i motorsport

Motorsport kan utövas av de flesta människor, även de med mindre funktionshinder. Kvinnor är visserligen tämligen underrepresenterade men många tjejer har visat stor förmåga och tuffhet genom åren. Som exempelvis rallyföraren Ramona Karlsson tillsammans med kartläsaren Miriam Walfridsson. Minns även rally-legendaren Tina Törner med tre VM-titlar. Bland männen har vi så Prins Carl Philip som kör racing. Kontentan av allt i denna artikel blir att motorsport är både stor och bred.